"Pořád je to magie. I když víte, jak se to dělá."

- Terry Pratchett

About Me
Vítejte v kabinetu Teologické magie.

Buďte zvídaví, buďte kritičtí a především se nenechte nikým a ničím omezovat. Magii lze najít i tam, kde byste to nikdy nečekali.

prof. Haide Karai

Svátek Sukot a fenomén Ušpizin

Ušpizin je původem aramejské slovo, které znamená „host“ a odkazuje na krátkou modlitbu, která je recitována každou noc sedmidenního svátku Sukot, pomocí které lidé zvou sedm významných židovských předků, aby se k nim na Sukot přidali.

Tito hosté jsou Abrahám, Izák, Jákob, Mojžíš, Áron, Josef a David. Společně jsou označováni jako Sedm pastýřů Izraele.

Tím, kdo zavedl zvyk pozvání těchto hostů na Sukot, byl právě zakladatel židovského mysticismu Jicchak Luria. Podle kabaly právě během Sukotu těchto sedm vůdců židovského národa sestoupí z nebes a v podobě duchů navštěvují náš svět.

V kouzelnické komunitě je poměrně hodně skeptiků jestli je to vůbec možné, protože jak jistě víte, má se za to, že pouze kouzelník se může rozhodnout státi duchem.

Já mám možná trochu jiný názor. Domnívám se, že duchové mudlů jsou pouze poněkud méně výrazní, méně viditelní a možná také nejsou zcela úplným otiskem podoby a osobnosti zemřelé osoby, ale spíše jenom jejím stínem.

Je pravdou, že za normálních okolností se těchto sedm duchů zjevuje pouze během svátku Sukot a pouze jeden každý večer, nicméně jako kouzelníci se můžeme pokusit přivolat všech sedm pastýřů Izraele.

Postup:

Usadíme se okolo svíček do kruhu.

Sedm svíček, kde každá symbolizuje jednoho ducha, kterého se snažíme přivolat. Pro samotné přivolání musíme mít uvolněnou mysl a zároveň plně udržet soustředění.

K invokaci místo formule použijeme začátek modlitby, která se recituje při Sukotu.

Modlitba zní takto: Usaďte se, usaďte se, vznešení hosté. Posaďte se, posaďte se svatí hosté. Sedněte si, sedněte si hosté víry.

Vzhledem k tomu, že my tuto formulku nepoužíváme jako modlitbu, ale jako invokační formuli a navíc se pokoušíme duchy přivolat mimo svátek Sukot, uvažujeme nad tímto zaříkadlem stejně, jako když používáme běžná kouzla. Musíme do toho vložit vlastní sílu a magii.

Při každém vyslovení formule by se měla rozhořet jedna ze svíček v kruhu. Při vyslovení si vybereme jednu se svíček a plně se soustředíme na její plamen. Zároveň musíme myslet na to, že otvíráme jak své srdce, tak fyzický prostor pro duše, které by do něj vstoupit.

Pokud bude seance úspěšná, objeví se v kruhu stříbřité postavy Pastýřů Izraele. Poté ukončíme seanci tím, že jim poděkujeme za návštěvu, zhasneme svíčky a tím by nás hosté měli opustit.

Kategorie: