"Pořád je to magie. I když víte, jak se to dělá."

- Terry Pratchett

About Me
Vítejte v kabinetu Teologické magie.

Buďte zvídaví, buďte kritičtí a především se nenechte nikým a ničím omezovat. Magii lze najít i tam, kde byste to nikdy nečekali.

prof. Haide Karai

Kabala

My se dnes zaměříme především na moderní výklad kabaly, z několika důvodů. První z nich je to, že tento okruh je zaměřený na moderní sekty a náboženské směry a druhý neméně důležitý je ten, že tradiční kabala, stejně jaké další mystická umění je velmi složitá ke studiu a velmi úzce provázaná s již hlubokou znalostí judaismu. Podle tradičního přístupu by se kabalou neměl zabývat nikdo, kdo nevyznává judaismus. Moderní kabala je však od této tradice velmi vzdálená.

Jak jsme si již říkali minulou hodinu, centrum moderní (nejudaistické) kabaly je v Los Angeles, kde se stala velmi oblíbená ve vyšší společnosti a mezi celebritami. Vlastně je to docela pochopitelné, protože samotné filozofie kabaly není příliš vzdálená od dnešního velmi moderního přístupu k sebezdokolanování a osobnostního koučinku.

Kabala se obrací do nitra člověka, kdy se má sám člověk snažit o sebezdokonalení díky spirituálnímu přístupu. Centrum Kabaly se snaží především zaměřit na meditaci a sebeuvědomění v oblastech duševního blahobytu, vztahů, úspěchu a prosperity.

Nesmíme ovšem zapomínat, že kabala není pouze terapeutický přístup, ale především náboženství založené na principu záchrany světa tím, že zachraňují svatou jiskru. Meditace a modlitby jsou jedním ze způsobů, jak tohoto dosáhnout. V tomto také kabalisté nacházejí moudrost a rady pro svůj život.

Kabalisté mohou najít a propojit se se světlem (nebo svatou jiskrou) také pomocí spravedlivých duší, které již opustily tento svět. Věří, že toho mohou dosáhnout třemi způsoby: návštěvou místa, kde je tento člověk pohřbený, četbou jejích slov nebo čtením příběhů o těchto lidech. Takto s každým příběhem tedy nejen čerpají světlo z této jiskry, ale také se učí moudrosti.

Podle kabaly je každý člověk na světě za nějakým účelem a proto máme všichni nejen schopnost, ale také odpovědnost odhalit svou jiskru, protože to nikdo jiný za nás neudělá. Nicméně odhalení smyslu existence naší duše může být složité, proto je potřeba na sobě neustále pracovat. Postupně měnit ty části sebe sama, které považujeme za nejvíce složité, nebát se selhání, protože žádná duše se nerodí dokonalou.

V zásadě můžeme říci, že kabala je pravým opakem satanismu, ke kterému se dostaneme za chvíli. Kabalisté učí bezpodmínečnou lásku je Stvořiteli a také odprostění se od materiálních, ale i emočních věcí, protože pokaždé, když se rozčílíme, znamená to, že se k něčemu příliš vážeme. To je podle kabalistů sobecké. Kabalisté v zásadě učí úplně zapomenout na své ego.

Jak tedy vidíte, na rozdíl od Judaismu, většina kabalistické praxe vlastně vůbec nesouvisí s praktikováním náboženství tak, jak ho tradičně známe. Jistě, je zde nadpřirozeno a modlitby ke Stvořiteli, ale daleko více se kabala zaměřuje dovnitř, podobně jako další mysticismy. Většina kabalistických rituálů je tedy velmi intimních, meditačních a zaměřených na sebe sama spíše než složité rituály a uctívání Boha.

Pokud se mě zeptáte, jaký mám problém s kabalou a proč bych ji zařadila do sekt, podobných jako scientologie, důvodem je především to, že se s toho stal velmi výnosný byznys. Mnoho kabalistických center nabízí množství různých publikací, kurzů, lektorů, individuálních sezení apod. za nehorázné ceny. Náboženství vám slibuje sebezdokonalení a vyřešení většiny vašich životních problémů a to vše pouze za „nepatrný“ poplatek...

Satanismus

Hned na začátku se pokusíme satanské rituály a celkově uctívání v satanismu rozdělit na dva směry. Prvním z nich bude to, co si pod pojmem satanismus představí pravděpodobně většina těch, co do něj nejsou úplně zasvěceni a druhý směr si uvedeme jako příklad LaVeyův satanismus.

Satanismus má ve společnosti opravdu špatnou pověst, protože většina, především v křesťanských kruzích vychovaná část populace ihned před sebou vidí krvavé rituály, orgie a lidské oběti. To samozřejmě není pravda, ale je tu jeden zásadní problém. V mnoha případech je přesně takto satanismus zobrazován v knihách a také v mudlovských filmech a seriálech.

A v tom je právě ten problém. Všichni víme, že se mezi námi nachází množství jedinců, kteří nejsou úplně... psychicky vyrovnaní. A tito lidé se často zhlédnou ve věcech, které odrážejí jejich vnitřní temnotu. Takže ano, historicky a i teď víme o tom, že se sem tam objeví lidé, kteří si pod satanismem představují přesně to, co je prezentováno v popkultuře, hlásí se k uctívání satana, oblékají se do černého a myslí si, že takto satanismus má vypadat.

U většiny se naštěstí jedná pouze o životní fázi, velmi často v dospívání, ale bohužel u více narušených jedinců to může vést až k sebepoškozování, v nejhorších případech i k ubližování druhým. Toto ovšem NENÍ satanismus, to je problém duševního zdraví.

Nicméně, tyto příležitostné výbuchy násilí a špatná pověst Satana v křesťanství vedly v průběhu historie k mnoha incidentům, kdy lidé předpokládali, že je na světě církev nebo sdružení satanistů, kteří se hlásí ke zlu. Určitě sem můžeme zařadit hony na čarodějnice v 15. – 18. století, kdy je ještě jistá pověrčivost pochopitelná, ale tam to zdaleka nekončí.

V 80. letech minulého století se objevilo něco, čemu dnes říkáme „satanská panika“. Jednalo se o hromadnou hysterii, především ve Spojených Státech, kde bylo více než 12 000 nahlášených případů, které měly za předmět satanistické rituální zneužívání. Obrovské množství lidí bylo přesvědčeno, že byli zneužiti vrámci zvrácených satanistických rituálů. Je nutné říci, že ani u jednoho z těchto případů se policii nepodařilo prokázat žádné organizované rituální, natož satanistické zneužívání kultem nebo organizovanou skupinou.

Bohužel je to tak, že jsou na tomto světě zlí lidé, kteří dělají zlé věci. Nikdo je v tomto směru nemusí organizovat, nemusí se jednat o uctívání Satana, ale pravděpodobně pro spoustu lidí je to jednodušší a více snesitelné vysvětlení než že lidé mohou být prostě zlí...

Pokud si myslíte, že dnes už se nám takovéto šílenství stát nemůže, máme i moderní příklady šíření paniky vůči satanismu. 

QAnon je hnutí, které se před pár lety objevilo v USA, jehož podporovatelé tvrdí, že existuje tajný spolek satanistických pedofilů, kteří řídí mezinárodní obchod s dětmi a ovládají vládu, média a zábavní průmysl, stejně jako velké korporace (ve Státech i ve světě). 

Jak vidíte, satanismus je v každé době dobrý politický nástroj a obětní beránek.

Jak vypadají konkrétně satanské rituály, například v LaVeyově satanismu?

Jedná se v zásadě o soubor rituálů, kde středobodem je černá mše. Tyto rituály jsou koncipovány a i sepsány jako psychodramata, která mají účastníkům pomoci se uvolnit, rozvinout své ego a nechat za sebou své životy, jakožto a teď prosím cituji „submisivních slabochů“. 

Během těchto rituálů se v žádném případě nevyskytuje žádné násilí ani nucená účast, protože to by bylo v naprostém rozporu se satanistickou svobodomyslnou filozofií.

Na druhou stranu musím uznat, že některé z těchto rituálů má pro nezasvěcené pravděpodobně silný sexuální podtext. Například při černé mši slouží místo oltáře nahé ženské tělo. Živé a zcela dobrovolně umístěné nahé ženské tělo musím podotknout. 

Důvodem k tomu je opět budování sebevědomí a přijetí lidského těla a lidské sexuality jako přirozené součásti člověka, který jak jsme již říkali minule je tím, co má pro člověka samotného nevětší hodnotu. Ne Bůh, ale člověk je tím nejdůležitějším v životě člověka.

Scientologie

Nahlédnutí do praktik scientologické církve je mimořádně složité, protože většina rituálů a celkově praktického využití učení církve podléhá přísnému utajení. Přesto něco málo víme.

Rituály scientologické církve můžeme prakticky rozdělit do čtyřech kategorií:

1.       Rituály, které se zaměřují na spirituální transformaci

2.       Skupinové ceremoniály (například oslava narozenin zakladatele církve Hubbarda)

3.       Rituály, které se pojí se změnami v životě (například svatba, pohřeb)

4.       Rituály, které napodobují obřady katolické církve (například nedělní bohoslužby)

Jak vidíte, poslední tři body se příliš neliší od ostatních církví, ale spirituální transformace je něco, co specifické pro scientologii a kde je pravděpodobně nejvíce kontroverze ohledně této církve.

Mnoho metod, které scientologové používají k rozvoji své duše je velmi často kritizováno jako kontroverzní nebo dokonce nebezpečné pro lidskou psychiku. V podstatě můžeme říci, že si scientologičtí učitelé rádi hrají na terapeuty nebo dokonce lékaře. Problémem je, že veškeré jejich postupy jsou založeny na spisech jejich zakladatele Hubbarda, který byl... spisovatel bez vysokoškolského vzdělání.

Krásným příkladem těchto praktiky je například jejich postup při léčbě drogové závislosti, kterému říkají očista. Tento postup je pro scientology jediná efektivní cesta jak se závislosti zbavit a je založen na cvičení, sauně a vitamínech. Podobně zajímavý přístup má scientologie i k psychickým problémům, které „léčí“ zásadně za pomoci auditingu.

Největším problémem je ale pravděpodobně samotný auditing. Při těchto sezeních, kdy příslušník církve sedí sám se svým auditorem se většinou probírají velmi citlivá a osobní témata, často věci, které člověk udělal špatně nebo kterých lituje, aby se od nich mohl následně očistit.

Přestože tato sezení mají být soukromá, podobně jako například zpověď, bohužel se ze všech těchto auditingů pořizují záznamy. Za dobu co církev existuje se objevilo již velké množství lidí, kteří církev opustili a následně obvinili představitele církve z vydírání, že pokud odhalí jakékoliv informace o vnitřním fungování církve, jejich rodina, přátelé či zaměstnavatel se dozví o věcech, o kterých mluvili během auditingu.

Proto je také velice složité zjistit, co se v scientologické církvi skutečně děje, protože je dost dobře možné, že většina lidí se jednoduše bojí o tom promluvit.

Kategorie: