"Pořád je to magie. I když víte, jak se to dělá."

- Terry Pratchett

About Me
Vítejte v kabinetu Teologické magie.

Buďte zvídaví, buďte kritičtí a především se nenechte nikým a ničím omezovat. Magii lze najít i tam, kde byste to nikdy nečekali.

prof. Haide Karai

Panenka Voodoo

Vedou se nekonečné debaty o tom, jestli panenky skutečně patří do autentického voodoo nebo ne. Podle mě je to debata dost nesmyslná, protože pokud se nebavíme o Islámu, většina náboženství se vyvíjí a lidová náboženství typu voodoo především.

Co tedy o voodoo panenkách a jejich původu vlastně víme? Není to úplně jasné, ale pravděpodobně můžeme říci, že panenky pochází prapůvodně někde z oblasti dnešního Beninu. Ideu těchto panenek si pak otroci převezli do nového světa, kde se použití panenek rozšířilo v Louisianě. K mimořádnému rozšíření voodoo panenek došlo především během života královny voodoo z New Orleans – Marie Laveau.

Použití panenek může být různé, ale prakticky se jedná o amulet nebo fetiš, ale mohou být využity i jako běžný magický objekt.

Pokud se zaměříme na samotné magické využití panenek, můžeme zaměření kouzla rozdělit do čtyřech kategorií – láska, moc a dominance, štěstí a peníze, zbavení uhranutí.

Kdo se chce zeptat na takové to klasické klišé, kdy zabodnete do panenky špendlíky a osoba, kterou panenka zosobňuje ucítí bolest... to se bavíme o kategorii moc a dominance. Zcela jistě je možné takto pomocí panenky někomu ublížit, ale musím vás varovat, že to není vůbec tak jednoduché, jak to vypadá. Duchové, kteří se za tímto účelem vyvolávají jsou velmi zrádní a nepředvídatelní. Může se tedy velmi jednoduše stát, že se kouzlo panenky nakonec obrátí proti vám.

Všeobecně výrobu panenek praktikují pouze voodoo kneží, ať už mambo nebo hungan.

Je pár věcí, které potřebujeme pro přípravu rituálu. Had reprezentuje ducha (loa), kterého dnes budeme vzývat a to je Papa Legba. Papa Legba nejdůležitějším duchem ve voodoo a to proto, že zprostředkovává spojení se všemi ostatními duchy. Bez jeho souhlasu se nikam nedostanete. Kuře, tabák a kosti slouží k jeho přilákání.

Materiály pro výrobu panenky jsou relativně základní – nějaké staré kusy látek, vlna na vycpání panenky, jehla, nitě různých barev a nějaké to seno/sláma na vlásky. Důvod, proč jsou materiály takovéto je zcela jednoduchý – otroci také neměli moc, z čeho by panenky vyrobili.

V každém případě vzhled panenky není až tak zásadní. Měla by připomínat člověka pokud možno, ale nemusí se vůbec podobat osobě, kterou panenka znázorňuje a ani nemusí obsahovat část toho člověka. V moderní kultuře se často doporučuje přidělat na panenku skutečné vlasy, ale opravdu to není důležité ani potřebné. Panenky, které otroci vyráběli byly většinou velmi velmi jednoduché.

Panenka získá své propojení s konkrétní osobou tím, že jí dáte jméno té osoby – pokud to tedy Papa Legba schválí.

Obřad začneme tak, že budeme vzývat Papa Legbu, aby nám pomohl panenku vytvořit. „Ayibobo Papa Legba.“ znamená ve volném překladu „Vzýváme tě Papa Legbo“.

Nemůžete si vytvořit panenku, která znázorňuje vás samotné, protože panenka je jednoduše esence duše někoho jiného, vy logicky obsahujete esenci sami sebe.

Pro pojmenování panenky každý řeknete jméno panenky a poté opět Ayibobo Papa Legba.

Ve voodoo totiž neexistuje žádný duch, který se přímo zaměřuje na bohatství – předpokládám, že otroci tímto směrem úplně neuvažovali – proto se vyvolává prakticky do prázdna a doufá se, že nějaký ten duch bude mít zájem.

Petržel se používá ve voodoo jako způsob jak právě takového ducha přilákat a zlato symbolizuje bohatství. Přiložíme lístky petržele na panenku a pomocí zlaté nitě ji na ni jemně připevněte tím, že panenku zlatou nití obmotáte. U toho opakujte „Ayibobo“, tedy vzývám tě!


Pro zničení panenky ji položíme na symbol neboli veve Papa Legby. 
Pomocí obsypání solí omezíme působení a moc panenky pouze na kruh a panenku spálíme.

Kategorie: